Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Miksi 13 on epäonnennumero?

Kuva rautaisen tai metallisen muotin sisälle maalatusta luvusta 13, jonka ympärillä oleva metalliaihio on musta. Kuvan oikeassa laidassa jonkinlainen koristeellinen leima tai muu merkki 13:n vierellä kuin pisteenä.Paljon porua tyhjästä

Numero 13 on taikauskoisten mielestä epäonneen liittyvä numero. Numero 13 yhdistettynä perjantaihin on sitäkin kehnompi yhtälö, mutta näiden kahden asian saamaa huonoa onnea enteilevää merkitystä on hankala hahmottaa. Numero 13 on joka tapauksessa satojen vuosien takaisten tapahtumien ja tarinoiden perua. Esimerkiksi viikinkiajan norjalaismytologia kertoo tarinaa 12:sta jumalolennosta, jotka Walhallassa ruokailivat, kunnes paikalle saapui yksi kutsumaton vieras: pahantahtoinen Loki. Loki toi tullessaan surua ja murhetta Walhallaan. Se johti lopulta ilon ja hyväntuulisuuden jumaluuden, Balderin, kuolemaan.

Norjalaisen mytologian mukaan Balderin kuolema nuolenkärjestä saamaansa haavaan sai aikaan sen, että koko maailma meni mustaksi ja koko maailma suri Balderin poismenoa.

Joidenkin numerouskovaisten mukaan luku 12 on täydellinen numero, sillä vuodessa on 12 kuukautta. Lisäksi on olemassa 12 tähtimerkkiä, 12 Olympus-vuoren jumaluutta, 12 Herkuleksen, eli Herakleen, urotyötä, sekä 12 Israelin heimoa ja 12 Jeesus Nasaretilaisen opetuslasta.

Luvun 13 pelkäämistä kutsutaan kreikan- ja latinankielisellä termillä paraskevidekatriaphobia, jossa viimeinen osa (phobia) tarkoittaa pelkotilaa. Termi keksittiin vuonna 1911. Jotkut yrittäjät ja organisaatiot hyödyntävät tätä numeroa tuotteidensa markkinoinnissa. Esimerkiksi elokuvan 2012 ensi-ilta koettiin perjantaina 13. marraskuuta 2009.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 188 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 26. joulukuuta 2009 kello 19:07. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/93.

Kommentoi