Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Jooga

Nainen meditoimassa haara-asennossa siten, että piirretyssä kuvassa nainen istuu jalat ristissä ja kädet polvien päällä. Naisella selkä suorana ja katse suoraan eteenpäin käännettynä. Kuvan tausta on valkoinen.Henkilö meditaatioasennossa

Jooga on ikivanha ilmiö, jolla on monenlaisia suuntauksia ja harjoittajia, joten sen kuvaileminen on hankalaa. Joogaa on harjoitettu Intiassa tiettävästi ainakin 5000 vuotta sitten. Se on sulautunut oleelliseksi osaksi hindulaisuutta, mutta myös buddhalaisuutta ja hakaristisymbolia käyttävää ikivanhaa jainalaisuutta. Joogaa yhdistää se tekijä, että siinä pyritään pääsemään jonkinlaiseen transsendentaaliseen olo- ja mielentilaan. Länsimaissa joogaa on harjoitettu satojen vuosien ajan.

Jooga-sanan alkuperä lienee muodostettu alunperin sanasta on ruj, joka merkitsee yhteen sitomista tai liittoutumista. Joidenkin mukaan jooga-sana on juonnettu sanasta yuja-sanasta, joka tarkoittaa keskittymistä. Joogan miespuolinen harjoittaja on joogi. Naispuolinen joogan harjoittaja on joogini. Joogan harjoittajat yleensä noudattavat seuraavia kahdeksaa ohjenuoraa:

  1. Sosiaaliset tavat ja ohjeet (yama)
  2. Elintavat ja harjoitukset (niyama)
  3. Fyysiset harjoitukset (asana)
  4. Hengitysharjoitukset (pranayama)
  5. Aisteista vetäytyminen (pratyahara)
  6. Keskittyminen (dharana)
  7. Meditointi (dhyana)
  8. Ykseyden oivaltaminen (samadhi)

Joidenkin kristittyjen, kuten Vatikaanin sellaisten, mukaan jooga ei ole yhteensopiva kristinuskon kanssa sen ollessa luokiteltavissa new age -liikkeen osaksi. Malesian muhamettilaiset julistivat fatwan joogalle, sillä joogassa on hindulaisten henkisiä opetuksia ja sen tähden joogaa harrastavat muhamettilaiset tulkitaan jumalanpilkkaajiksi.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 175 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 07. huhtikuuta 2010 kello 12:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/194.

Kommentoi