Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Ihmisen ja banaanin DNA

Valokuva banaanitertun banaaneista, jotka ovat valkoista taustaa vasten rykelmänä. Päällimmäinen banaani on puoliksi kuorittu. Banaanit ovat keltaisia kuoriensa osalta, mutta niissä on vähän tummempiakin kohtia.Banaanit ovat etäisiä sukulaisia

New Scientist –lehdessä heinäkuussa 2000 julkaistussa jutussa englantilainen tiedemies Robert May ilmoitti sivumennen meidän ihmisten olevan DNA-koodimme osalta puoliksi samanlaisia kuin banaanit. Ihmisen ja banaanin DNA on 50- tai 60-prosenttisesti samanlaista. Huolimatta siitä, että rakennuspalikat molemmilla lajeilla ovat samanlaisia näinkin suurelta osin, ihmiset eivät tietenkään ole vyötäröstä alaspäin banaaneja eivätkä banaanit puoliksi ihmisiä. Jo hyvin pienet eroavaisuudet DNA:ssa vaikuttavat radikaalisti yksilön ulkomuotoon ja sisuskaluihin.

Ihmisen ja paviaanien DNA on yhteistä 90-prosenttisesti, mutta paviaanit eivät siltikään ole 90%:sti samanlaisia kuin ihmiset. Ihmissuvulle DNA:n osalta läheisin naapuri on simpanssi, jonka DNA:sta vain 1,6 prosenttiyksikköä on erilaista kuin homo sapiens -lajin edustajalla. Siltikin moinen puolentoista prosentin kokoinen eroavaisuus vaikuttaa huomattavan paljon eläväisen sisäiseen ja ulkoiseen rakenteeseen.

Aikaisemmin DNA-tutkimuksella saatujen tietojen valossa neandertalinihminen ei ollut lainkaan sukua homo sapiens -lajille. Ruotsalaisen biologi Svante Pääbon vuonna 2006 tekemän selvitystyön tuloksena kävi ilmi, että Kroatiasta vuonna 1980 löydetyn neandertalinihmisen osa on 99,5-prosenttisesti yhtäläinen homo sapiensin kanssa. DNA:ta uutettiin vertailua varten 38 000 vanhasta luunkappaleesta, joka löydettiin ikivanhasta luolasta.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 200 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 09. marraskuuta 2009 kello 00:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/43.

Kommentoi