Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Ensimmäinen pitsa tilattiin netistä lokakuussa 1990

24. lokakuuta 1990 yhdysvaltalainen Don Hopkins kirjoitti Internetissä sijainneeseen sähköpostilistaan viestin, jonka otsikoksi hän valitsi “PizzaTool”. Otsikon alle hän ryhtyi selittämään mitä kummaa hänelle oli hiljan tapahtunut: Viime lauantain iltana eräs heppu (Ben Stolz) saapui toimistooni koikkelehtimaan ja maanittelemaan minua testaamaan erästä tietokoneohjelmaa. Ohjelma, jonka hän teki, oli nimeltään ‘tatool’. Sen kuvakkeeksi oli laitettu Tony & Albas -pitserian käyttämä pitsalaatikko. Klikkaamalla auki pitsalaatikon, paljastui hallintapaneeli täynnä tekstikenttiä, joista osa oli esitäytetty meikäläisen osoitteella, puhelinnumerolla ja kotiosoitteella. Hallintapaneelissa oli myös toimitusvaihtoehto, arvio loppusummasta, mahdollisuus lähettää sähköpostitse kopio pitsatilauksesta, kuten myös painike lähettää faksilla pitsatilaus käsiteltäväksi.

Don Hopkins testasi pitsaohjelmaa rakentamalla omaleimaisen yhdistelmän eri täytteitä, joiden nimiä hän ei edes osannut kunnolla ääntää. Ohjelman tehnyt Ben Stolz pyysi Hopkinsia lähettämään pitsamutantista sähköposti-ilmoituksen hänelle. Epähuomiossa Hopkins klikkasi nappia, jossa luki “Send Fax”. Se lähetti faksin Tony and Albas -nimiseen pitseriaan. Tällä tavalla tilattiin ensimmäistä kertaa pitsa netin välityksellä. Hopkins tosin soitti välittömästi tilauksen tekemisen jälkeen pitseriaan, ja pyysi olemaan huomioimatta naurettavan mutanttipitsatilauksen.

On syytä muistaa, että Internetillä on nykyisin noin 4,5 miljardia käyttäjää. Vuonna 1990 kyse oli suhteellisen vaatimattomista määristä — esimerkiksi vuonna 1995 netissä surffasi vain noin 16 miljoonaa ihmistä. Nykyisin suomalaisista noin 88 prosenttiyksikköä on käyttänyt nettiä viimeisten kolmen kuukauden aikana. Vuonna 1990 netin käyttäjiä Suomessa oli vain 0,4 prosenttia väestöstä.

Netin alkaessa “ysäriluvun” puolessa välissä paisumaan kuin pulla-, vaan ei pitsataikina, yhdysvaltalainen kirjailija ja tutkija arvostetussa Massachusetts Institute of Technologyssa, Michael Schrage, kritisoi Pizza Hutin silloin käynnistämää pitsatilausjärjestelmää. Se toimi suurelta osin samalla periaatteella kuin “tatool”. Schragen mukaan netin välityksellä tehtävä tilaus ei ole yhtä yksinkertaista kuin puhelimella soittaminen Pizza Hutin toimipisteeseen, mutta vuonna 1994 kirjoittamassaan artikkelissa hän tiedosti “cyberpitsapelin” olevan vasta nuori idea. Hän ehdotti pitsan tekemisestä ja muutenkin nettiostosten tekemisestä kehitettävän kuin videopelejä: antakaa asiakkaan suunnitella oman pitsan lisäksi omannäköisiä t-paitoja, suklaarasioita, kukkakimppuja, hedelmäkoreja ja niin edelleen. Lukijan on syytä pitää mielessä artikkelin kirjoitusvuosi; vuosi 1994. Silloin netti oli sangen primitiivinen paikka täynnä mahdollisuuksia ja kokeiluja. (Esimerkiksi kuinka toteuttaa kasino ilman rekisteröitymistä kypsyi rahapelimarkkinoille vasta tällä vuosikymmenellä.) 1990-luvun netti-ideoista monet kulminoituivat vuosituhannen taitteessa poksahtaneeseen pörssiromahdukseen.

Miten meillä Suomessa osataan? Pörssiin listautunut ja sieltä keväällä 2019 poistunut Kotipizza tarjoaa nettisivuillaan mahdollisuuden valmistaa pitsan haluamallaan koolla, taikinalla ja täytteillä, muttei mahdollista esimerkiksi pepperoniviipaleiden asettelua vaikkapa niin, että niistä muodostuu hymiö. Tilauksen tekeminen ei edellytä vahvistussoittoska saati faksin lähettämistä. Kotipizza tarjoaa myös vanhoille asiakkailleen mahdollisuuden klikata “pitsanappia” ja sillä tavalla saada lempiannoksensa. Idea pitsanapin tekemisestä on sekin itse asiassa yllättävän vanha. Se toki auttaa sitouttamaan asiakkaan samalla tavalla kuin vaikkapa pelisivustolle liittyneille jäsenille tarjottavat vedonlyöntibonukset, mutta ideatasolla pitsanappi on pian 20 vuoden ikäinen: eräs vuonna 2000 julkaistu näppäimistömalli sisälsi fyysisen, ohjelmoitavan pitsanapin.

Tiedätkö mikä on telefaksi?

Faksilaite, eli telefaksi, on lankapuhelimen ja printterin yhdistelmä. Nykyisin tämä keksintö on lähinnä sivumerkintä tieto- ja viestintäteknologian historiassa, sillä laitteen ovat sivuuttaneet Internetin välityksellä toimivat verkkopalvelut. Toisaalta vielä vuonna 2018 noin 70 prosenttia kanadalaisista lääkäreistä lähetti fakseja toisilleen, sillä he arvelivat — virheellisesti — niiden olevan tietoturvallisempia vaihtoehtoja kuin vaikkapa sähköpostitse lähetetyt viestit. Jos lukija on joskus saanut sähköpostitse roskapostia, hän voi ainakin deletoida sen parilla klikkauksella tai näppäimistön näpäyksellä; elektronista roskapostia ennen lähetettiin paperista roskapostia fakseitse. Ehkä telefakseja joskus käyttäneet henkilöt muistavat sellaisenkin riesan, jossa omaan faksilaitteeseen saapui niin sanottu “musta faksipommi”. Siinä lähettäjä tietoisesti lähetti viestin, joka sisälsi yhden tai useamman sivun pelkkää mustaa väriä. Sillä tavalla saatiin vastaanottajan laite tuhlaamaan joko mustetta tai lämpöpaperia.

Nippelitietoa julkaisusta

Juttuidean lähetti T.. Kiitos hänelle! Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 691 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 29. lokakuuta 2019 kello 22:10. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/249.

Kommentoi