Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Avaruudessa ei voi röyhtäistä kunnolla

Valkoiseen avaruuspukuun pukeutunut astronautti pitää toisella kädellään kiinni jostakin valkoisesta metalliputkesta. Astronautilla kullanvärinen naamio kasvojensa edessä ja astronautilla myös olkapäässä Yhdysvaltain lippu.Röyhtäise vielä kun voit

Koska painovoimaa ei ole juurikaan avaruudessa, avaruudessa seikkailevat astronautit eivät pääse röyhtäilemään samaan tapaan kuin täällä maan päällä. Ihmiskeho ei nimittäin pysty painovoimaa vailla olevissa olosuhteissa erottamaan mahalaukkuunsa joutuneesta kaasusta, kuten ilmasta, nestemäistä ainetta. Tällöin avaruusröyhtäisy voi aiheuttaa osan tai kaiken vatsalaukun sisällön valumisen ruokatorvesta ulos. Esimerkiksi ISS-asemalla olevassa laitoksessa vain keinotekoisesti luotavan Telluksen oloja vastaavan gravitaation avulla myös röyhtäileminen onnistuisi samaan tapaan kuin planeettamme pinnallakin.

Avaruudessa leijailevan astronautin vatsalaukun sisältö leijailee “uhrinsa” mahan sisällä, joten jos astronautti röyhtäisisi, se voi aiheuttaa vatsalaukun sisällön leijailemisen ulos suun kautta. Koska vatsan nesteiden poistuminen suun kautta aiheuttaa huomattavia makuhaittoja ja vaaran rikkoa laitteita, astronautit yrittävätkin vältellä nauttimasta hiilihappopitoisia juomia. Avaruudessa on yritetty nautiskella Coca-Colaa ja Pepsiä jo vuonna 1985, mutta niiden sisältämän hiilidioksidin takia röyhtäisyvaara kasvaa.

Syöminen ja juominen avaruudessa tapahtuu jossain määrin samaan tapaan kuin Maa-planeetan pinnallakin. Erikoisuutena avaruuden asukit joutuvat nauttimaan suolansa ja pippurinsa nestemäisessä muodossa, koska jos ne olisivat pieninä hiukkasina, ne leijailisivat ympäriinsä alusta ja voisivat tukkia esimerkiksi ilmastontilaitteita.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 202 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 06. marraskuuta 2009 kello 22:10. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/33.

Kommentoi