Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Autovakuutus

Punainen auto kuvattuna suoraan edestäpäin. Auton nokka on rutussa ja konepelti toiselta puolelta vääntynyt kieroon.Vakuutus on hyvä olla

Siinä vaiheessa kun automobiilit keksittiin 1800-luvun loppuvaiheilla, motoristien suojelemiseksi onnettomuustilanteissa taloudellisilta menetyksiltä syntyi uudenlainen tarve. Automobiilin käyttäminen voi johtaa henkilövahinkoihin, omaisuuden tärveltymiseen ja auto itsessään saattaa vahingoittua tai se saatetaan varastaa. Nykyään autovakuutus on pakkopullaa jokaiselle, joka haluaa autolla ajaa.

Autovakuutukset kehitettiin todennäköisesti laivojen lastien vakuuttamisen idealta. Jo 3000 vuotta eKr. kiinalaiset jokilaivat älysivät jakaa vahingon sattumisen aiheuttaman taloudellisen menetyksen pistämällä tuotteet useisiin jokilaivoihin. Jos yksi laiva upposi tai merirosvot kävivät tyhjentämässä sen, koko lasti ei mennyt kankkulan kaivoihin. Kiinalaisten jälkeen 700 eKr. kreikkalaiset, intialaiset ja foinikialaiset kauppa-alukset kehittivät suoranaisen vakuutustavan, jossa jokainen vakuutuksen ottanut taho hyväksyi maksamaan omasta pussistaan vahingon kokeneelle toverilleen osan tuhoutuneiden / varastettujen tavaroiden yhteenlasketusta arvosta. Osanottajat siis yhdessä vakuuttivat toinen toisensa. Samaan tapaan hansaliitto toimi tukiessaan liiton osapuolia merellä koettujen vastoinkäymisten varalta. Moderni autovakuutus ideoitiin laivojen rahdin menetyksen korvaamisen pohjalta. Jos siis autoilijalle käy onnettomasti, syypää selvitetään ja sen pohjalta toimitaan. Jos onnettomusu ei ole autoilijan vika, autoilijan taloudelliset menetykset katetaan vakuutuksen voimin.

Nykyään autovakuutuksia on monenlaisia. Pakollinen on liikennevakuutus, joka kattaa henkilövahingot ja omaisuusvahingot syyttömälle osapuolelle. Vapaaehtoinen vakuutus on kaskovakuutus, joka turvaa autolle tapahtuneet vauriot ja vahingot vaikkapa liikenneonnettomuudessa tai varkaudessa. Kaskoille on useita eri luokkia, joista laajin on täyskasko.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 223 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 06. huhtikuuta 2010 kello 11:11. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/192.

Kommentoi