Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Turvatyynyt autoissa

Mustaa pohjaväriä vasten jonkinlainen valikko, jossa keskellä rautainen avaimenreikää muistuttava vipu ja vasemmalla puolella lukee Airbag ja oikealla puolella On / Off.Turvatyynyt ovat nykyaikaa

Nykyaikaisten autojen suurimpia turvallisuutta parantavia laitteita ovat turvatyynyt, jotka ovat aina automaattisesti kolahduksesta ja törmäyksestä laukeavia pehmusteita, joiden tarkoituksena on estää välittömästi matkustajaa satuttamasta itseään äkkitörmäyksen tullessa vastaan. Turvatyynyt, airbagit, ovat yleensä aina typpikaasulla laukeavia ilmapusseja. Ne täyttyvät automaattisesti silmänräpäystäkin nopeammin, koska ne ikään kuin räjähtävät silmille kolauksen voimasta.

Ilmatyynyt, eli turvatyynyt, tulivat automobiileihin yleisesti käyttöön 1990-luvun ensimmäisinä vuosina, jolloin esimerkiksi Euroopan Ford päätti sisällyttää turvatyynyt kaikkiin rakentamiinsa autoihin vakiovarusteina.

Kun turvatyyny laukeaa, se leviää silmille halusi matkustaja sitä tai ei. Pussi possahtaa naamalle 0,04 sekunnissa! Vertailun vuoksi ihminen räpäyttää silmäänsä noin 0,2 sekunnissa. Näin kovaa vauhtia räjähdyksenomaisesti täyttyvä tyyny voi olla terveydelle vaarallinen. Senpä takia erityisesti pieniä lapsia ei tule asettaa tällaisten pommien läheisyyteen. Joidenkin väitteiden mukaan ilmatyyny täyttyy noin 320 kilometrin tuntivauhdilla.

Autoissa käytettävää turvatyynyteknologiaa on aikaisemmin käytetty avaruusluotaimissa jo vuonna 1966, jolloin Kuuhun lähetettyjä aluksia saatiin laskeutumaan planeetan pinnalle ehjin nahoin suurten rypälemäisten turvatyynyjen avulla. Myös Marsiin lähetetty Pathfinder-luodain käytti uudenlaista turvatyynyvaimennusta laskeuduttuaan punaisen planeetan pinnalle.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 207 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 05. marraskuuta 2009 kello 00:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/22.

Kommentoi