Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Havaiji

Valokuva sinisestä merestä, jonka yllä tummansinistä taivasta kaukaiseen horisonttiin asti. Kuvan alaosassa näkyy matalaa saaren rantaa ja valkoisia rantaveden tyrskyjä.Havaijilla 1,2 milj. asukasta

Havaijin nimi juontuu sanasta hawaiki, joka tarkoittaa jumalten paikkaa tai kotimaata. Havaiji on osa Yhdysvaltoja. Se on ainoa alue Pohjois-Amerikassa, joka on täysin meren ympäröimä. Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Barack Obama on syntyjään Havaijilta. Hän on ainoa USA:n presidentti, joka on kotoisin alunperin mannermaalta. Havaijilla puhutaan englannin lisäksi havaijia, pidginiä, samoaa ja tongaa.

Havaiji on syntynyt tulivuorten purkauduttua ja kerättyä maa-ainesta maan syövereistä merenpinnan yläpuolelle. Tämän vulkaanisen syntytavan ansiosta Havaijin maaperä muistuttaa jonkin verran Kuun pintaa. Senpä tähden astronautit 1960-luvulla petrasivat avaruuskävelytaitojaan Mauna Loan kovettuneilla laavakentillä.

Meren ympäröimänä Havaijia läiskii meri vähän joka suunnasta. Sen takia tuhansia vuosia sitten polynesialaiset alkuasukkaat keksivätkin harrastaa surffaamista aaltojen päällä. Surffaaminen tunnettiin polynesialaisten keskuudessa nimellä heenalu ja heidän käyttämänsä surffilaudat olivat järeitä kuin kivireet.

Muinaiset Havaijin asukkaat uskoivat, että mitä lihavampi nainen on, sitä kauniimpi hän on. Erityisesti kauneutta lisäsi jos lihava nainen oli päällikön tytär tai päällikkö itsekin. Näinä päivinä Havaijin asukkaista jokainen on vähemmistö. Paikalla asuu kaukasialaisia ja haoleja noin 33%, japanilaisia saman verran, filippiinejä ja amerikkalaisia 16%, kiinalaisiakin jonkin verran.

Suosittu televisiosarja Lost on kuvattu Havaijilla. Joskus television lopputeksteissä saattaakin näkyä englanninkielinen kiitos, jossa muistetaan kiittää havaijilaisia ihmisiä ja hyvää aloha-henkeä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 230 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 31. tammikuuta 2020 kello 18:06. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/185.

Kommentoi