Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Mars-planeetta

Tasaista hienoksi jauhettua hiekkaa, joka on väritykseltään kellertävää ja sinapinkeltaista. Hiekan seassa on paakkuja ja pikkukiviä.Marsia peittää hiekka

Punainen planeetta sai ensimmäisenä nimensä muinaisilta egyptiläisiltä, jotka tituleerasivat Mars-planeettaa sanoilla Har dècher (suom. “Se Punainen”). Muinaiset babylonialaiset kutsuivat Marsia Nergaliksi, eli kuolemantähdeksi. Kreikkalaiset ja roomalaiset kutsuivat Marsia sodanjumalien Areksen ja Marsin nimillä. Mars-nimitys on peräisin roomalaisilta ja se on näinäkin päivinä yleisesti käytössä. Maaliskuun nimi on alunperin Marsin mukaan nimetty. Sanojen yhtäläisyys on erityisen hyvin havaittavissa englannin kielessä, jossa sana maaliskuu kirjoitetaan March.

Mars-planeetan tähtimerkkinä on kilpi ja keihäs, jotka ovat sodan jumalalta peruisin. Samalla nämä esineet symboloivat miessukupuolta. Satoja vuosia sitten ihmiset uskoivat Marsin saaneen punaisen värityksen päälleen virtaavasta verestä, mutta nyt tiedetään, ettei niin ole. Marsin punainen väri johtuu rautaoksidista, eli ruosteesta, yhdistettynä talkkipölyyn. Marsin pinnalla olevat rautapitoiset kivet kirjaimellisesti ruostuvat.

Marsissa ei ole ilmakehää, mutta siellä on ohut hiilidioksidista muodostuva kerros. Marsissa on ollut valtavat määrät nestämäistäkin vettä, mutta nykypäivänä vesi on todennäköisesti jäätynyt ja peittynyt pölyn alle. Joidenkin tieteellisten veikkausten mukaan vesi on pakkautunut maanpinnan alle. NASA yhdessä ESA:n kanssa suunnittelee näytteenkeruureissuja Marsiin. Myös ihminen halutaan lähettää paikalle, mutta se tullaan näkemään todennäköisesti vasta vuoden 2035 tienoilla. Ihmiselämän ylläpitäminen tuolla taivaalla on haastavaa monistakin syistä, joista vähäisimpiä eivät ole lämpötilaerot, pölymyrskyt ja otsonikerroksen puuttuminen.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 243 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 27. maaliskuuta 2010 kello 17:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/184.

Kommentoi