Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Melankolia-sanan alkuperä

Valokuva mustasta taustasta, jossa melankolinen tunnelma, kun rivi toisensa jälkeen hiipuvia kellertäväliekkisiä kynttilöitä palaa yksinään yrittäessään melankolisesti antaa valoa pimeyteen.Sappiko syynä synkkään oloon?

Ruoansulatuksessa auttava sisäelin, joka nimellä sappi tunnetaan, on aikaisemmin ollut ihmisiäkin sorkkineiden konitohtorien mielestä syynä melankolisuuteen. Muinaiset ja keskiaikaiset lääkärin ammattia harjoittaneet henkilöt tunnistivat ihmiskehosta neljä yleisimmin esiintyvää nestettä, joita olivat keltainen sappi, musta sappi, veri ja lima. Humoraalioppiin uskoneiden henkilöiden mielestä melankolia, joka on latinankielisestä mustaa sappea tarkoittavasta sanasta väännetty versio, tarkoittaa käytännössä sitä kun ihmiskehon sisällä virtaa liikaa mustaa sappea.

Melankolia tarkoittaa siis mustaa sappea. Musta sappi on koettu jo muinaisessa Egyptissä ja mahdollisesti myös Mesopotamiassa eräänlaiseksi henkisten sairauksien ja melankolisen olotilan lähteeksi. Muinaiset kreikkalaiset organisoivat systematisoidusti mustan sapen yhdeksi neljästä ihmisen sisällä virtaavasta nesteestä. Nesteet vieläpä syystä tai toisesta linkitettiin neljään elementtiin, eli maahan, tuleen, veteen ja ilmaan. Musta sappi oli kreikkalaisten mukaan syksyyn liittyvä neste, jolloin se aikaansia ihmisen sisällä erinäisiä merkityksiä. Näiden nesteiden tasapainottelua harjoitettiin tohtorismiesten keksittyä, että ihmisen sisältä voidaan virrattaa esimerkiksi verta ja saada siten ainakin yhtä elämännestettä vähennetyksi. Suoneniskun ohella melankolisuutta on saatettu korjata Robert Burtonin kirjoittaman oppaan neuvojen mukaisesti. Burton älysi 16. vuosisadalla neuvoa melankolisuuden lääkkeeksi musiikkia ja tanssia lääkeaineiden ohessa.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 197 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 26. tammikuuta 2010 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/126.

Kommentoi