Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

65 miljoonaa marsua päätyy päivälliseksi joka vuosi

Ruskea-valkoinen hamsteri istuu vihreällä nurmikolla ja puputtaa pieneen suuhunsa jonkinlaista auringonkukkaa tai leskenlehteä. Hamsteri näyttää nauttivan ruoastaan.Kuvassa lemmikkimarsu

Marsu on länsimaissa suosittu lemmikkieläin ja koe-eläin, mutta se on alunperin ollut ruoaksi kesytetty eläin Andeilla. Andien lisäksi marsua on syöty jo tuhansien vuosien ajan muuallakin Etelä-Amerikassa. Marsu rauhoitettiin joskus 5000 vuotta ennen Kristuksen syntymää Andeilla. Eläintä on syöty sen sisältämän proteiinin takia. Se on näinäkin päivinä tärkeä liharuoanlähde ja lääkinnässä valmistettavien ainesten lähde erityisesti perulaisten keskuudessa. Yksinomaan Perussa marsuja syödään vuosittain yli 65 miljoonaa kappaletta.

Etelä-Amerikassa syödään marsuja sen sisältämän proteiinin ja vähäkalorisuuden vuoksi. Sen liha muistuttaa jokseenkin jänistä ja kanan tummia lihaosia. Marsua voidaan syödä keitettynä, paistettuna tai uunissa kypsennettynä. Equadorilaiset syövät usein marsunsa eräänlaisena marsukeittona. Joskus marsut saatetaan marinoida yön yli oluessa. Jokaisessa valmistustavassa marsu on tietenkin ensin lahdattava ja sen jälkeen sen turkki poistettava. Perulaiset usein jättävät marsun pään ja tassut paikoilleen, mutta muualla ne yleensä poistetaan ennen syömistä.

Marsun valmistaminen kokattavaksi

  1. Eläin tapetaan ja veri vuodatetaan ulos
  2. Raato kylvetetään kiehuvassa vedessä
  3. Marsun turkki revitään irti
  4. Jos turkki ei lähde irti, keitetään vähän aikaa kiehuvassa vedessä
  5. Leikataan veitsellä marsun suuta auki, jotta käsi mahtuu sisälle
  6. Leikataan viilto marsun mahaan
  7. Mahasta irroitetaan sisäelimet
  8. Eläin voidaan nyt täyttää esimerkiksi valkosipulilla ja vaikkapa kypsentää vartaassa
Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 241 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 02. tammikuuta 2010 kello 04:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/100.

Kommentoi