Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Maa nieli sisarplaneettansa

Kartta maailman valtioista hohtavaa punaista ja kellertävää taustaa vastne. Valtioiden rajat hohtavat ohuin kellertävin neonvärein.Vallitseva teoria Kuun synnylle

Tällä hetkellä tiedemaailmassa uskotaan Lunan syntyneen Telluksen seuralaiseksi sen jälken kun muinoin tapahtui valtava yhteentörmäys. Törmäyksessä kaksi suunnatonta taivaankappaletta rysähtivät toisiinsa. Pienempi osapuoli oli Theia-nimen saanut kappale ja suurempi oli tämä maapallo, jossa asumme nyt. Törmäyksesä nuori maapallo kosahti kovaa vauhtia Marsin kokoiseen mötikkään. Tämän kolahduksen voimasta Theiasta osa imeytyi planeettaamme ja osa siitä muuttui Kuuksi.

Tämän tieteellisen arvauksen mukaan Kuun sisällä on suhteellisen pieni rautaydin. Samanlaisia törmäyksiä tiedetään tapahtuneen muuallakin maailmankaikkeudessa. Hypoteesille ei ole vielä täyttä varmuutta, sillä sen ympärillä velloo paljon tekijöitä, joita ei ole voitu varmistaa suuntaan eikä toiseen. Teoria esiteltiin ensimmäistä kertaa maailmalle jo vuonna 1898 englantilaisen astronomi George Howard Darwinin toimesta, joka arveli Maan ja Kuun saattaneen joskus olla yhtä. Darwin osoitti ensimmäiseksi, että Kuun kulkureitti on itse asiassa sellainen suhteessa omaan planeettaamme, että se hiljalleen loittonee meistä. Mikäli tälläinen törmäys todella tapahtui, siitä voi olla hyvinkin kiittäminen paljosta. Maan sisarplaneetastaan saama aines kasvatti sen massaa niin suureksi, että planeetalla saattoi kehittyä elämää.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 192 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 14. helmikuuta 2010 kello 06:06. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/144.

Kommentoi