Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Lippaanvedon synty

Lauma sotaukkoja rivissä juoksemassa vasemmalta oikealla ruskeasävyisessä valokuvassa. Kaikki sotaukkelit ovat erinäköisiä, sillä osa juoksee ja toiset ovat polvillaan tai seisovat ase kädessä tähdäten oikeaan suuntaan.Kuvassa sotaukkeleita

Nykyaikainen armeijassa tehtävä tervehdys, “kunnian tekeminen” tai “lippaanveto”, juontaa juurensa ammoisiin aikoihin. Joidenkin väitteiden mukaan tällainen tervehdys on saanut alkunsa keskiajan ritareista, jotka nostivat kuninkaansa edessä kypäränsä visiirin auki, jotta kuningas näkisi ritarin kasvot. Tämän visiirin nostamisen on joidenkin lähteiden mukaan saanut aikaansa nykyaikanakin käytettävän tervehdyksen. Tervehdys saattaa olla kuitenkin ritariaikaakin vanhempi.

Tuhansia vuosia sitten muinaisen Mesopotamian alueella oli käytössä sellainen tapa tervehtiä, jossa alempiarvoinen tervehti ylempiarvoista viemällä kätensä osalle. Joidenkin lähteiden mukaan Mesopotamiassa käytetty tervehdystapa olisi siirtynyt aikojen saatossa tuhatvuotisen Rooman valtakunnan sotilaiden käyttöön. Rooman sotilaat olisivat eräiden teorioiden mukaan tervehtineet ylempiarvoista henkilöä teatraalisen syyn vuoksi, sillä sotilaan tervehdyksen syynä olisi ollut käden nostaminen silmiensä eteen nimenomaan sen takia, että sotilas olisi sillä halunnut näyttää ylempiarvoisen herran kypärän hohtavan niin kirkkaasti, että se häikäisisi hänen silmiään. On myös esitetty väitteitä, että käden vieminen lippaan olisi osoitus henkilön ystävällismielisyydestä aivan samaan tapaan kuin tervehdittäessä oikealla kädellä. Oikeaa kättä kun on käytetty miekan pitämiseen, jolloin tervehdittäessä olisi osoitettu siitä, ettei henkilö ole aikeissa taistella toista vastaan.

Suomen alueella nykyinen tervehtimistapa armeijassa on ollut käytössä ainakin koko Suomen itsenäisyysajan ajan. Se tuli maahamme 1700-luvun lopulla, jolloin Ruotsin sotilaspiirit ryhtyivät sitä alunperin harjoittamaan. Suomen alueella kunnian tekemisen ohjesääntöön tuli viimeisin merkittävä muutos vuonna 1996, jolloin sotilaan on tervehdittävä ylempiarvoista henkilöä myös siinä tapauksessa, jossa hänellä ei ole hattua päässä. Aikaisemmin ohjesäännön mukaan sotilastervehdys tuli tehdä vain hattu päässä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 285 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 27. joulukuuta 2009 kello 20:08. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/95.

Kommentoi