Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

ISS:n piti olla SS

Suuri Jupiter-planeetta avaruudessa. Planeetasta näkyy vain sirppi oikealla puolella ja muut osat pallonmuotoisesta planeetasta ovat mustuuden peittämiä. Planeetan pinnalla näyttää olevan punertavia juovia, jotka ovat vaaleampia ja tummempia punaisia.Kuvassa näkyy osa Jupiterista

ISS on lyhenne sanoista International Space Station. Avaruusaseman nimeksi oli suunniteltu annettavaksi vielä Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin valtakaudella Freedom, mutta avaruusaseman rakennustöiden käynnistyttyä nimeksi ehdotettiin sanaa Alpha. Sekin nimi jouduttiin hylkäämään sen jälkeen kun Venäjän avaruusprojekti otti aikaisempaa merkittävämmän osan myös nykyisin ISS-nimellä tunnettavan viritelmän luomistyöhön.

Alunperin aseman nimeksi haluttiin Freedom vuonna 1984 presidentti Ronald Reaganin aloitteesta. Nimi hylättiin sen jälkeen kun Neuvostoliitto mureni. Nimeämisprosessin varrella on varmistamattomien tietojen mukaan ehdotettu annettavaksi aseman nimeksi Space Station, joka olisi lyhentynyt SS:ksi. Tämä nimivaihtoehto olisi kuitenkin hylätty sen takia, että SS olisi tuonut mattimeikäläisten mieleen Schutzstaffelin, eli mainettaan pahemmat natsit.

Uuden vuosituhannen alussa avaruusaseman rakennustalkoisiin lähetetty ensimmäinen miehistö sai luvan kutsua ISS-asemaa nimellä Alpha. Nimeksi haluttiin juuri Alpha sen takia, että se merkitsee ensimmäistä. Nimivalinta olikin huvittava sen vuoksi, että Neuvostoliiton aikana jo vuosikausia ennen oli ehditty rakentaa ensimmäinen avaruusasema Mir. Amerikkalaiset eivät halunneet vaihtaa avaruuspömpelinsä nimeksi Beta.

Vuoden 2001 tienoilla avaruusaseman rakennustöihin oli ottanut osaa 16 vaikutusvaltaista tahoa, joista yksikän ei vastustanut nimeä International Space Station. Joidenkin vänkyröiden mukaan tämä nimi on turhan steriili, muhkurainen ja tylsä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 211 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 10. marraskuuta 2009 kello 00:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/44.

Kommentoi