Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Delfiinit

Vihertävä valokuva vaaleasta delfiinistä, jonka kasvot lähikuvassa. Delfiinillä pitkä pullonokka. Delfiinin silmät ovat sen kallon sivuilla. Eläimellä on suuri pää.Kuvassa delfiini

Sana delfiini juontuu todennäköisesti kreikankielisestä sanasta delphis, joka on puolestaan samankaltainen kuin kohtua tarkoittava sana delphys. Maailmalla elää 32 merivedessä elämänsä viettävää delfiinilajia. Sen lisäksi on neljä jokivesien delfiinilajia ja kuusi pyöriäislajia. Delfiinien ja pyöriäisten välinen ero on hankala hahmottaa, mutta yleensä pyöriäisten hampaat ovat terävämmät ja kuonot tylpemmät kuin delfiineillä.

Delfiinit elivät joskus maalla huolimatta siitä, että ne ovat muiden lajien tapaan nousseet merestä maalle. Delfiinit ovat syystä tai toisesta maalla käymisen jälkeen muuttaneet takaisin mereen. Delfiinit maalla asuessaan näyttivät kuin susilta ja käyttäytyivät niiden tapaan. Joillakin nykydelfiineillä on maalla asumisen muistona edelleen karvoja päässään ja osalla myös selässään. Delfiinien luustossakin on muistoja evoluution harha-askeleesta.

Ihmiskunta on osannut monissa eri kulttuureissa kunnioittaa delfiinejä. Muinaiset roomalaiset katsoivat delfiinien olevan pyhiä olentoja ja niiden tappaminen oli kuolemantuomion uhalla kielletty. Roomalaiset uskoivat delfiinien kuljettavan sieluja muille maille. Monet historialliset merkkihenkilöt, erityisesti filosofit, ovat noteeranneet delfiinit kirjallisissa teoksissaan. Monet filosofit ovat mieltäneet delfiinit lähes moraalisiksi olennoiksi.

Delfiinien aivot ovat ihmistenkin aivoja poimittuneemmat. Tiedemiehet usein pitävät poimuja aivoissa älyn merkkeinä. Tiettävästi delfiinit voivat ymmärtää ainakin 60 ihmisen lausumaa sanaa. Niistä delfiinit voivat muodostaa jopa 2000 lausetta. Delfiinit ovat tietoisia itsestään. Tavanomaisten taitojen lisäksi delfiinien kaikuluotaus on huimasti kehittyneempi kuin lepakkojen vastaava tai ihmisten tekemä kaikuluotauslaite.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 242 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 25. maaliskuuta 2010 kello 17:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/182.

Kommentoi