Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Apinat

Pieni apina kävelee nelinkontin hiekka-aavikolla katsellen vasemmalta oikealle. Apinalla nöpöhäntä ja harmaa turkki. Ainan raajat ovat ohuet ja takajalat lyhyemmät kuin eturaajat.Kuvassa kaukainen sukulainen

Apinat ja ihmisapinat voidaan erottaa toisistaan helposti, sillä apinoilla on häntä ja ihmisapinoilla ei. Ihmisapinat ja hämähäkkiapinat käyttävät raajojaan liikkuessaan viidakon puista toisiin, mutta apinat useimmiten käyttävät häntäänsä ja tyytyvät juoksentelemaan oksilla. Apinat syövät sekä kasvis- että liharuokaa, mutta jotkut mättävät kuonoonsa myös mutaa hankkiessaan sitä kautta helpotusta ruokamyrkytysoireisiin syötyään vatsan sekaisin vetäviä eineksiä.

Etelä-Amerikassa asuvat titi-apinat pariutuvat saman kumppanin kanssa eliniäksi. Pariskunta elää yhdessä tauotta kuolemaan asti. Pariskunta osoittaa molemminpuolista kiintymystä toisiinsa olemalla toistensa lähellä, sukien toisiaan ja kietomalla häntänsä yhteen, pitämällä toisiaan kädestä ja halaamalla toisiaan.

Kapusiiniapinat Keski- ja Etelä-Amerikassa ovat työkalujen monitaitureita. Ne kykenevät hyödyntämään alkeellisia työkaluja hankkiessaan ruokaa. Kapusiiniapinat kykenevät rikkomaan pähkinöiden kovia kuoria käyttämällä kiviä apunaan. Ne pystyvät kaivamaan ruokaa oksilla ja poistamaan mittarimadoista karvoja hieromalla matoja puuta vasten. Ne myös suojaavat käsiään käyttämällä lehtiä pehmusteina. Käärmeitä ne lahtaavat keppien avulla.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri Ikonen julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 188 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 22. helmikuuta 2010 kello 17:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on http://www.nippelitieto.com/151.

    Kommentoi