Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Kolossikalmarin silmät ovat maailman suurimmat

Valokuva mustaa taustaa vasten lipuvasta kellertävästä ja vaaleasta kalmarista, jonka torso on oikealla täynnä lonkeroita ja vasemmalla tuubimainen.Kuvassa normikalmari

Maailman suurin mustekala on kolossikalmari. Se on tämänhetkisten tietojen valossa myös maailman suurin selkärangaton eläin. Kolossikalmari on näinäkin päivinä monin osa-aluein hämärän peitossa oleva laji, josta tiedetään kuitenkin, että sen suurimmat yksilöt voivat olla jopa 14 metriä pitkiä ja jopa 500 kilogramman painoisia. Tiettävästi suurin kolossikalmarinäyte saatiin helmikuussa 2007 Uudessa-Seelannissa kun kalastajat saivat 495 kg painavan kalmarin kouriinsa. Tiedemiehet pääsivät tuolloin toden teolla tutkimaan kolossikalmarin rakennetta ja huomasivat siinä sivussa eläimen valtavat silmät.

Kolossikalmarin silmät tällä helmikuussa 2007 tehdyllä yksilöllä ovat 27 senttimetriä halkaisijaltaan — suuremmat kuin ruokalautaset! Kolossikalmarin silmät ovat 11 kertaa ihmisen silmiä suuremmat. Kolossikalmari ei voi todennäköisesti nähdä maailmaa samanlaisena värillisenä versiona kuin me, sillä usein merten syvyyksissä elävät olennot näkevät vain harmaasävyisinä asiat. Tällä kolossikalmarilla on silmissään eräänlaiset valoa tuottavat elimet, jotka mahdollistavat eläimen näkökyvyn säilyttämisen myös erittäin pimeissä alueissa.

Kalmari on saalistajaeläin. Se pyörii syvien merten pohjissa etsiskellen saalista. Se syö mieluusti kaloja, sellaisiakin, jotka ovat jopa parin metrin pituisia. Suurten silmiensä ansiosta kalmari pystyy näkemään kauas myös valottomissa merten pohjissa. Kolossikalmarin metsästystapoja ei ole vielä taltioitu, mutta todennäköisesti se noudattaa metsästystavoissaan samoja metodeja, joita muutkin kalmarit. Tiedemiehet arvioivat kalmarin viettävän valtaojan ajastaan pitämällä käsiään ja lonkeroitaan päänsä yläpuolelle, joten silloin kun se näkee saaliin, se voi sysätä itsensä huimaan loikkaan, jonka jälkeen se syöksee eteensä kahden metrin pituiset lonkerot, joilla se tarttuu saaliiseen. Lonkeroiden päässä kalmarilla on sisäänpäin kääntyvät koukut. Kun saaliiseen on tarrauduttu, kalmari avaa kahdeksan kättään eri suuntiin avatakseen ruokinta-aukkonsa, jossa on koukkuja ikään kuin huulten ympärillä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 321 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 01. tammikuuta 2010 kello 02:02. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/99.

Kommentoi