Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Puhdas kulta on käsin muokattavissa

Kullankeltainen levy, jossa on koristeellinen ja symmetrinen kuviointi koko levyn pinnalla. Kultalevy on oikeasta laidastaan hohtavampi ja kirkkaampi kuin muilta kohdin. Levyn tekstuuri on kuin siksakkia.Kulta on kullanarvoista

Esimerkiksi sellaiset kultarahat, jotka ovat täyttä kultaa, ovat niin pehmeitä, että ne eivät kestäisi arkipäivän käyttöä muuttumatta ajan myötä muodottomiksi mötiköiksi. Puhdas kulta on niin pehmeä metalli, että vaikka se ei hapettumalla muuta väriään, se muuttaa muotoaan jos sitä käsillään väännellään. Kullan pehmeyden takia kultarahoja valmistettaessa siihen sotketaan sekaan kuparia, hopeaa tai muita perusmetalleja kolikon kovettamiseksi. 24 karaatin kultaa ei tämän takia juurikaan nähdä missään muualla kuin esimerkiksi näyttelyesineissä.

Japanissa sijaitsevan Toi-museon tiloissa on toistaiseksi maailman suurin kultaharkko. Murikka on 250 kilogrammaa painava ja se on kooltaan siltikin vain 45,5×22,5 senttimetriä ja korkeudeltaan 17 cm luokkaa. Kultaharkon valoi japanilaisen Mitsubishi vuoden 2005 kesäkuussa. Valuhetkellä tämän harkon rahallinen arvo oli 2,5 miljoonaa euroa.

Koska kulta tuskin koskaan menettää arvoaan, kultaa pidetään myös sijoituskohteena. Sitä annetaan myös usein lahjaksi korujen muodossa, jolloin kyse on korukullasta. Sijoituskulta on arvonlisäverotonta ja se on usein huokeampaa kuin korukulta. Suomessa kultaa myy ja ostaa Tavex, joka ostaa 100 gramman kultalaattoja noin 2400 eurolla ja myy 2500 eurolla. Tavex myy PAMP Suissen logolla varustettua kilogramman painoista kultaharkkoa, joka on pitoisuudeltaan 999,9:sta kultaa, 25 000 eurolla. Tavexin kultaa voi saada halvimmillaan gramman kokoisina laattoina tai muissa muodoissa parinkymmenen euron hintaan.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 227 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 05. marraskuuta 2009 kello 00:12. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/23.

Kommentoi