Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Vampyyrit

Valokuva valkosipulin kynsikkäistä, joita valkoista taustaa vasten useita kappaleita. Valkosipuli on vaaleaa ja osittain punertavaa.Kuvassa valkosipulia

Vampyyrit ja zombit ovat molemmat fiktiivisiä olentoja, epäkuolleita. Niiden välillä on runsaasti eroavaisuuksia. Zombeilla kuvitellaan usein olevan vampyyreja alhaisempi älykkyysosamäärä, ne pitävät aivoista ja lihasta veren sijaan, eivät välttämättä pelkää päivänvaloa ja ne liikkuvatkin vampyyreja köykäisemmin johtuen zombien omista mätänevistä lihaksista. Vampyyrien ei usein kuvitella syystä tai toisesta voivan astella kirkkorakennuksiin eivätkä ne tykkää valkosipulista.

Länsimaisten vampyyritarinoiden lisäksi vampyyrinkaltaisista olennoista on kertomuksia myös Kiinassa. Kiinassa vampyyreja on kutsuttu nimellä ch´ian shih. Niitä on kuvailtu punasilmäisiksi ihmismäisiksi olennoiksi, joilla on korppikotkan kynsiä muistuttavat kourat. Niillä on myös ollut tarinoiden mukaan sangen kova juoksuaika päällä, sillä ne ovat mieltyneet erityisesti naisten kimppuun käymisestä. Kun tällainen kiinalainen vampyyri on kasvanut voimakkaaksi, se pystyy lentämään ja sen hiukset kasvavat pitkiksi ja muuttuvat lumenvalkoisiksi.

Nykyajan vampyyritarinat länsimaissa ovat Bram Stokerin Dracula-romaanin muodostamia. Bram Stoker itse asiassa riipi teokseensa hävyttömän paljon vaikutteita Joseph Sheridan Le Fanyn goottihenkisestä novellista, jossa kerrottiin Carmillasta. Carmilla oli naispuolinen ja yksinomaan saman sukupuolen edustajista kaikin tavoin kiinnostunut vampyyri.

Vuosien aikana vampyyreista on kirjoitettu sadoittain novelleja ja kuvattu huimat määrät elokuvia. Viime kuukausien aikana Suomessakin suurta suosiota saanut Twilight-teosten sarja kertoo uudenlaisista vampyyriolennoista, jotka eivät pelkää valkosipulia, kristittyjen tilpehööriä eivätkä auringonvaloa. Twilightin luonut Stephanie Meyers ei omien sanojensa mukaan ole juurikaan tutkinut vampyyrimytologioita.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Pete julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 240 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 08. helmikuuta 2010 kello 01:01. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/137.

Kommentoi